Havet är djupt

20.08.2019 kl. 19:31

Havet är djupt var kårens första egna läger sedan 2009.  Temat för lägret var plast i våra hav, återvinning och övergödning 

Onsdagen den 31 juli åkte en buss med förväntansfulla och exalterade scouter i väg från Vasa stadshus och satte riktning mot Sommarö.  

När vi kommit fram gick vi en bit till lägerområdet. Där satte alla åldersgrupper upp sina tält och hjälpte till att fixa i ordning lägret. Alla scouter tryckte även egna lägertröjor med lägrets logo på sig. 

På kvällen var det dags för öppningslägerbål vid havet. Det bjöds på olika program i form av teater, sång och scoutrop. Lägerbålet och den första dagen avslutades med tapto. 

På torsdagen vaknade alla upp efter en kall natt då det endast varit +3,5 grader. Trots den kalla natten var det ändå ett gäng tappra vargungar som tog ett morgondopp.  

Under dagen var det olika programpass som stod på schemat. Vi fick lära oss hur man rengör och sparar på vatten. Vi seglade, gick hinderbana i skogen och en del påbörjade sina sandslott till sandslottsbyggartävlingen som var följande dag. 

På kvällen hölls det traditionella lägerdopet. Ett sådant dop går ut på att alla scouter som ska döpas får sin scouthalsduk bunden framför ögonen. Sedan blir de ledda genom en bana och får göra lite olika saker som att till exempel först stoppa händerna i vatten och sedan i sand och leta efter något. Meningen är att de ska bli förvirrade och inte riktigt förstå vad som händer. Det hör även till att alla som ska döpas får antingen äta eller dricka någonting. Oftast får några någonting sött och andra något salt. Denna gången fick alla scouter vanlig saft medans ledarna fick saft blandat med salt. Allting avslutades på bryggan där de fick ställa sig längst ut i tro om att de skulle bli i kastade i vattnet. Egentligen skulle de bara skrika samtidigt som en hink med vatten slängdes ner för att de som stod och väntade skulle tro på det. 

På fredag fortsatte programpassen denna dag plockade vi och sorterade skräp, byggde sandslott till sandslottsbyggartävlingen, gjorde statyer av skräp och naturmaterial, tillverkade apnävar och letade i vattnet efter bokstäver som skulle sättas ihop till ett ord. 

På kvällen var det besökskväll. Då kom föräldrar, syskon och släktingar på besök till lägret. Det fanns en tipsrunda och bjöds på munk, saft och kaffe. I samband med att familjerna åkte, for även vargungarna hem.  

För de som var kvar var det nu dags för femkamp. Där hade vi olika grenar som till exempel: kasta omkull burkar, stafett med olika gångstilar och dragkamp Fredagen avslutades med plättar. 

På lördag var det dags för patrullrådd. Vi hade många olika kontroller som till exempel en kontroll där man skulle ha en grillpinne i munnen och med hjälp av den försöka stapla muttrar på varandra. Det var svårt i början, tills man hittade en teknik. En kontroll där man skulle para ihop rätt fisk till den rätta beskrivningen. Samarbets kontroll, matkontroll. Den sista kontrollen skulle vi tvätta oss i havet, vattnet var kallt. På kvällen hade vi flottbyggartävling och avslutningslägerbål. 

På söndag rev vi lägret, städade och packade ihop våra saker Det absolut sista vi gjorde var märkesutdelning, sedan åkte alla hem. 

Vi hade ett jätteroligt och bra läger. Det har varit ett bra program och man har haft kul med sina kompisar. Maten var jättegod och man var aldrig hungrig. Detta lägret kommer man minnas länge! 

Tack, hoppas vi ses på nästa läger! 

 

 

                                              Tove Engstrand & Erina Hakala 

 

 

Jessica Hellqvist